Your school: LSE Online, Ukraine

Як визначити рівень англійської мови та оптимізувати навчання

09 February 2024

378

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

Ви вирішили нарешті взятись за вивчення англійської мови. З чого почати?

Оцінка знань – це STEP 1 на старті у напрямку успішного опанування мови. У цьому матеріалі розглянемо, як дізнатися свій рівень англійської та покращити навички, сфокусувавшись на особистих мовних потребах.

Як визначити рівень володіння англійською

Існує кілька загальних методів для визначення своїх надбань в мові як у дорослих, так і у дітей.

1. Оцінка за мовною компетенцією:

  • рівень Початківець (Beginner): майже або повністю незнайомий з англійською мовою.
  • рівень Елементарний (Elementary): розуміння основних слів та фраз, базовий рівень англійської.
  • рівень Нижче середнього (Pre-Intermediate): розуміння простих речень та слів у рутинних побутових ситуаціях.
  • рівень Середній (Intermediate): розуміння основного змісту текстів на загальні теми, вміння писати короткі тексти.
  • рівень Вище середнього (Upper-Intermediate): розуміння більш складних текстів, вміння спілкуватися та писати тексти на різні теми.
  • рівень Підвищений (Advanced): розуміння складних академічних текстів, вміння вести діалог із використанням широкого спектру граматичних норм.
  • рівень Експертний (Proficiency): володіння англійською мовою майже на рівні носія мови.

2. Компʼютерні тестування:

Використання автоматизованих діагностичних тестів на базі ШІ онлайн, таких як Pearson, Duolingo та інші.

3. Розмова з носієм мови або викладачем:

Спілкування з викладачем або краще носієм мови допомагає визначити справжній рівень володіння мовою. Але він саме допомагає, а не є єдиним інструментом, адже окрім усного спілкування потрібно також оцінити ваш рівень володіння граматичними нормами.

4. Складання мовного іспиту:

Перевірка + сертифікація знань під час міжнародних мовних іспитів.

Поєднання кількох цих методів може надати більш точну картину знань мови. Важливо пам'ятати, що сьогодні будь-яке оцінювання повинно відповідати вимогам CEFR (Common European Framework of Reference). Це система від A1 (Beginner) до C2 (Proficient), яка є стандартом для визначення мовних рівнів в Європі.


Як можна покращити свої навички володіння англійської мови?

Ми склали умовний короткий туторіал з порадами, який допоможе оптимізувати процес вивчення мови.

Визначити задачі вашої майбутньої англійської.

Глобально навчання починається з активної залученості та зосередженості. Вони слугують тригерами для нейропластичності, ефективного фідбеку мозку на досвід, що надходить тут і зараз. Скажемо відверто, ми не самі дійшли цього висновку, підслухали це з подкасту випускника Стендфорду, американського нейробіолога Ендрю Г'юбермана, супервідомої постаті у сфері досліджень мозку.

Отже, у розмові про хитрощі у вивченні мов він наголошував, що лише за умови максимальної залученості та концентрації мозок буде ефективно сприймати нову інформацію. Тепер думка від нас - заохотити себе до чогось найпростіше, коли знаєш, навіщо. Активувати залученість допомагає мета. Ми не вчимо основи цифрової валюти, якщо не плануємо займатися криптою. Згодні?

Будь-яка мова - це інструмент, за допомогою якого ми розв'язуємо певні питання. Наприклад, спілкуємося на роботі, виступаємо або слухаємо доповіді на конференціях, навчаємось та живемо в англомовному середовищі. Визначити для чого потрібна англійська важливо не лише тим, хто на старті вивчення, а й тим, хто давно біжить у марафоні її вдосконалення. Коли ви вже володієте певними навичками, варто точно знати, яку з них взяти в фокус під час подальшого навчання - читання, аудіювання, можливо, просто практику усного мовлення та розширення лексичного словника.

Переїхали 2 роки тому в Англію і вже більш-менш вільно спілкуєтесь, проте письмо - ваш біль? Оберіть курс "бізнес", де ви навчитесь вести ділове листування та складати CV, щоб підвищити ліквідність своєї англійської на ринку праці. Бажаєте в майбутньому скласти IELTS, TOEFL, Pearson? То починати потрібно саме з курсу підготовки до бажаного міжнародного іспиту.

Потрібно збагнути, що англійська не живе поза контекстом. Буде розуміння, для чого вона, буде мотивація її вчити. Стоп, у вас немає мети? Можливо, великої ні, але маленькі цілі точно знайдуться. Netflix без субтитрів, автентична західна преса, світові тренди без перекладу, текст з біомедицини в оригіналі на PubMed? Серед цих не загубились ваші? Ми впевнені, у вас їх ще безліч! Якщо у вас немає великої чіткої мети, визначте в процесі діагностики знань, яка англійська потрібна саме вам.

Одразу йти в практику.

Навіть якщо ви вирішили самостійно розвивати свої вміння, навички та знання англійської, не починайте з теорій. Немає сенсу шукати старі підручники зі шкільної програми або скуповувати усі нові, щоб почати з граматики. Вивчивши структури Conditionals, ви не отримаєте гарантії, що одразу ідентифікуєте та зрозумієте їх у контексті. А ще гірше, під час вивчення правил ви не будете розуміти, навіщо вони вам та як їх використовувати.

Ми як досвідчені викладачі скажемо, що граматика без практики викликає страх, паніку та розчарування. Памʼятайте - вам потрібна залученість, а з таким підходом її просто не буде. Тому радимо одразу йти у практику та вивчати мову у контексті. Наприклад, увімкнути подкаст або відкрити блог публічної особи, побачити якусь конструкцію та дослідити її з цікавості. Сподіваємося, ви не подумали, що ми виступаємо проти освітніх ресурсів? Звісно, звірятися з підручниками потрібно, але краще це робити в процесі практики, а не окремо від неї.

Хтось може припуститися думки, що потужне збільшення словникового запасу через заучування великої кількості слів - це достатньо практично. Мусимо і тут наголосити на контексті. Важливий МЕТОД збільшення лексикону, а саме - комунікація. Навичка говоріння ЗАВЖДИ йде в паралель вивченню нових слів і при цьому тренує вміння доречно їх використовувати. Головне - не скільки знати слів, а як їх вводити у живі фрази.

Якщо вам потрібна англійська мова для реального спілкування в будь-яких життєвих ситуаціях, обирайте комунікативний підхід у вивченні мови. З огляду на це шукайте відповідні навчальні ресурси, програми та викладачів. Якщо на вашому шляху зустрінуться репетитор або мовна школа, які запропонують комунікативну методику, погоджуйтеся без вагань. Бо повне занурення у мову з першого заняття - вибір найпрогресивніших сучасних фахівців мовної освіти. З ним немає інших сценаріїв оптимізації навчального процесу, окрім як йти одразу у практику Чому? Тому що в центрі навчання - реальні запити студента до мови, а не теорія, граматика чи архіви слів.

Ми не будемо скромними й запрошуємо вас вивчати англійську за комунікативною методикою в LSE!

Recommended course on the topic

Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2280 hrn per 4 weeks

starts on

19.02.24

lasts

5 mths
Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

1950 hrn per 4 weeks

starts on

04.09.23

lasts

10 mths
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2220 hrn per 4 weeks

starts on

04.09.23

lasts

10 mths

Other news that may interest you

164

2

Як швидко заговорити англійською: практичні поради
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Як швидко заговорити англійською: практичні поради

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

08 April 2024

Register

216

7

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику
вчити англійську мову
англійська для дорослих
online English
розмовна англійська

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику

Дарина Коновалова

Контент-менеджер LSE

Дарина Коновалова

01 April 2024

Register

205

3

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

27 March 2024

Register

232

1

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців
Preparation for IELTS

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?

Олена Ланова

Контент-менеджер LSE

Олена Ланова

12 March 2024

Register

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності