Your school: LSE Online, Ukraine

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської

27 March 2024

180

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

Fluent speech - головне бажання, найважливіше прагнення, найбажаніша цукерка в боксі високих досягнень в англійській. Ми завжди повторюємо нашим студентам: не слід соромитися неідеальної вимови, просто продовжуйте її вдосконалювати.

Ми хочемо звучати максимально природньо у потоці та прагнемо інтонаційно оформлювати мовлення, як носії. СПОЙЛЕР - незначний акцент буде присутній завжди, як і не ідеальне розуміння іншомовного мовлення. Знизити ці аспекти до мінімуму вдасться лише, якщо виключити з ужитку рідну мову.

Чому так?

Наші фонетичні знання - originally з нашої рідної мови. Через її постійне вживання диференційна чутливість до звукового та інтонаційного оформлення іноземної знижується. Чужі незнайомі звуки відсікаються або адаптуються до знайомих. Отже, фонетична компетентність завжди буде підлягати впливу рідної мови.

АЛЕ! Є і гарна новина - фонематичний слух можна успішно розвивати! Поговоримо про це, а саме про аудіокниги як один із дієвих способів його ефективного удосконалення. Та спочатку розберемося …

Як і навіщо вдосконалювати вимову

Коротка відповідь, навіщо: фонетика - це основа будь-якої мови.

Труднощі з вимовою англійської виникають через слухо-вимовні патерни рідної мови, які виконують роль фільтра. Проходячи через нього, іншомовні звуки, а згодом і їх репродукція деформуються. Ми переносимо навички вимови нерідних звуків з рідної мови. Артикуляційна база також має відмінності - ряд звуків в англійській не має артикуляційних аналогів в рідній мові. Say hi to дифтонги 🙃 Смислорозрізнювальна довгота голосних, асиміляція, придих - в нас всього цього немає.
Це ми до чого - до того, що ви не винні у НЕбездоганній вимові. Але вдосконалювати її варто, і далі про те, як саме 👇

Працювати над розвитком коректної вимови можна у різні способи:

  • Профільні навчальні посібники. Підручники на кшталт "Work on your Accent" допоможуть вивчати фонетичні символи та правила вимови для кожного слова.
  • Викладачі акценту. Так, є професійні викладачі-носії, які займаються виключно постановкою акценту. Якщо є труднощі з мовленнєвою комунікацією, можна залучати й логопеда.
  • Активне слухання. Жива англійська на слух щоденно - ідеально в мовному середовищі
  • Аудіокниги. Та ж жива англійська на слух, але за запитом, в зручний час та в зручному місці.

Ефективність використання аудіокниг

Всі перелічені способи класні по-своєму, особливо якщо їх комбінувати. Проте якби нам сказали обрати лише один, наш вибір був би очевидним - аудіокниги. Окрім розвитку фонетичної компетентності та грамотної вимови вони забезпечують вдосконалення інших мовленнєвих навичок в комплексі 👇

  • Вдосконалення ідентифікації звуків. Це довготривала вправа на рецепцію звуків, звукосполучень, складів, слів тощо. Якщо після прослуховування регулярно відтворювати їх - це і буде якісною роботою над вимовою.  
  • Збільшення словникового запасу. Цікаво, що саме під час прослуховування аудіокниг ми можемо мимовільно дізнаватися значення нового слова, спираючись на контекст.
  • Вдосконалення граматичних навичок. Різні часи, модальні дієслова та цікаві граматичні конструкції - невід’ємна частина художніх текстів.
  • Вдосконалення навичок аудіювання. Аудіокнига - це англійська мова на слух, а значить тривала прокачка рівня аудіювання.
  • Вивчення стійких зворотів. Та їх значень в автентичному контексті, походження, умов й доцільності використання.
  • Дослідження культурних особливостей лексики. Книги - це джерело культурно маркованих одиниць мови. Особливо цікаво вивчати їх відмінності між британською та американською англійською.

Практичні переваги використання аудіокниг

  • Доступність - всього кілька кліків на лептопі чи смартфоні - і ви занурюєтеся в англійську.
  • Зручність - в дорозі, під час прогулянки, пробіжки або домашнього прибирання.
  • Наявність прикладів - вони допомагають звикнути до реальної вимови з різними акцентами та інтонаційними особливостями.
  • Незалежність - жодної причини залучати у процес когось або щось додатково.
  • Варіативність - автентичні еталони вимови, підготовлені й начитані носіями мови різного походження, різної статі, різного віку. Це неабияк прокачує рецепцію фонетичного різноманіття.
  • Необмеженість - зразкові або складні для репродукції звукові образи можна багаторазово відтворювати. Стопнути, перемотати назад і знов прослухати.  

Серед неочевидних переваг велике значення має висока залученість. В той час, коли співрозмовник або викладач може бути вам не цікавим, книга, яку ви обрали згідно зі своїми інтересами та вподобаннями, має шанси на ваше довготривале захоплення.

А ще аудіокнига - це завжди невимушений, інколи розважливий метод удосконалення мовленнєвих навичок.

Як обирати аудіокниги для вивчення англійської мови?

Загалом, як і звичайні друковані - орієнтуйтеся на улюблений жанр, авторів та видавництва. Специфікою вибору стануть рівень та диктор. Ось базовий короткий гайд з підбору аудіокниги 👇

  • Рівень. Мовний рівень - основний критерій для вибору матеріалу. Обираючи книгу, яка відповідає вашій мовній компетенції, ви забезпечуєте краще її розуміння, уникаєте розумового перевантаження, і натомість забезпечуєте поетапність навчання. А ще неабияк підтримуєте свою мотивацію.
  • Оригінальний vs адаптований текст. Обирати між тим або іншим допоможуть мовленнєві навички та потреби. Адаптований літературний твір зазвичай містить спрощену лексику, синтаксис та додатковий супровідний матеріал, і навіть завдання на розуміння прослуханого - це робить його більш доступним для тих, хто має на меті розвиток мовленнєвих та граматичних навичок.
  • Диктор. За умови опції вибору диктора прослухайте декілька аудіофрагментів з різними голосами та акцентами. Щоб добре розуміти текст на слух, обирайте диктора з чіткою та зрозумілою вимовою. Обираючи серію аудіокниг, спробуйте декілька різних варіантів озвучування, щоб отримати різноманітність та нові враження від прослуховування.

Техніки вивчення англійської через аудіокниги

Як підвищити ефективність прослуховування аудіокниг? Доповнити його додатковими завданнями та активностями.

Наприклад👇

  • Паралельне читання. Використовуйте текст книги, щоб краще розуміти та запамʼятовувати нову лексику. Не слухайте книгу без пауз, краще відрізками.
  • Паралельне говоріння. Для фонетичної практики проговорюйте почуте, відтворюючи інтонаційний наголос та звуки. Це буде ваша основна репродуктивна фонетична вправа для засвоєння нових звуків.
  • Побудова словничка. Записуйте почуті нові слова та вирази, та вивчайте їх значення й використання. Після опрацювання лексики прослуховуйте уривки з нею ще раз.
  • Обговорення. Обговорюйте зміст аудіокниги з друзями, давайте рецензії на них - усні або письмові. Бажано вводити в свій опис лексику з цієї самої книги. Перед тим, як увімкнути аудіокнигу, перевірте звук - якість звучання впливає на сприйняття та розуміння змісту й окремих слів.
  • Shadowing (від англ. слова “тінь”). Моментально повторюйте за диктором, слідуйте за ним як тінь, імітуючи його інтонацію, ритм та паузи.

Де брати аудіокниги для вивчення англійської мови

Ох, як добре, що це питання у часи технологій та диджиталізації легко вирішити. Запит в Google відкриває безліч джерел для платного та безкоштовного завантаження або прямого стрімінгу. Але, щоб не витрачати свій час, ловіть нашу добірку популярних ресурсів 👇   

  • YouTube канал English Audio Books - все від Робін Гуда до казок та книг з психології на цьому каналі.

https://www.youtube.com/@englishaudiobooks1014

  • Bitesized Audio Classics - ще один канал YouTube з короткими класичними оповіданнями вікторіанської та едвардіанської епох з субтитрами. Диктором виступає британський актор та художник Саймон Стенхоуп.

https://www.youtube.com/channel/UCwLSA3pDeSve120Pu9NaNyw/videos

  • Loyal Books - сервіс безкоштовних аудіо- та електронних книг для завантаження та онлайн-прослуховування. Багатий вибір неадаптованих класичних та сучасних творів.

https://www.loyalbooks.com/

  • Project Gutenberg — це бібліотека з понад 70 000 безкоштовних електронних книг в різних форматах - аудіо- та електронних для будь-яких додатків. Завантажуйте їх або читайте онлайн. Тут ви знайдете чудовий вибір світової літератури.

https://www.gutenberg.org

  • Digital Book - багатомовна платформа пошуку аудіо- та електронних книг, які можна читати онлайн або завантажувати їх на свій мобільний телефон або пристрій для читання електронних книг. Понад 60 аудіокниг англійською!

https://www.digitalbook.io/

А ще великі колекції книг на Spotify, Google Play Books та Audible, доступних для завантаження на IOS та Android у Google Play чи Apple Store 🙌

Аудіокниги - це динамічна та захоплива форма навчання, яка дозволяє серйозно прокачати вимову, вокабуляр та навички аудіювання.

Приєднуйтесь до світу аудіокниг та відчуйте, як ваш рівень англійської зростає кожного дня!

Recommended course on the topic

Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2280 hrn per 4 weeks

starts on

19.02.24

lasts

5 mths
Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

1950 hrn per 4 weeks

starts on

04.09.23

lasts

10 mths
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2220 hrn per 4 weeks

starts on

04.09.23

lasts

10 mths

Other news that may interest you

135

2

Як швидко заговорити англійською: практичні поради
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Як швидко заговорити англійською: практичні поради

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

08 April 2024

Register

187

7

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику
вчити англійську мову
англійська для дорослих
online English
розмовна англійська

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику

Дарина Коновалова

Контент-менеджер LSE

Дарина Коновалова

01 April 2024

Register

205

1

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців
Preparation for IELTS

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?

Олена Ланова

Контент-менеджер LSE

Олена Ланова

12 March 2024

Register

317

1

Співайте та навчайте: найкращі дитячі пісні для опанування англійської
вчити англійську мову
англійська для дітей
online English
англійська для школярів

Співайте та навчайте: найкращі дитячі пісні для опанування англійської

Валерія Глотова

Викладач LSE

Валерія Глотова

28 February 2024

Register

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності