Your school: LSE Online, Ukraine

Рівні англійської та найдієвіші методи діагностики мовних знань

16 February 2024

427

Олена Ланова

Контент-менеджер LSE

Олена Ланова

Ви ніколи не замислювалися, що вивчення англійської мови нагадує водіння авто? Обидва завдання вимагають від нас не лише теоретичних знань, але й практичних навичок.

На старті керування необхідно зрозуміти, хто ви - новачок чи вже давно знаєте правила й майстерно проїжджаєте кругові розв'язки, просто давно не водили. Розуміння, де ви зараз, проливає світло на програму навчання, яка буде оптимальною для вас.

Те саме на шляху опанування англійської! Щоб впевнено та ефективно пересуватися в новому інтелектуальному просторі, необхідно визначити, на якому ви рівні знання англійської мови. Без цього етапу вивчення буде непослідовним, нелогічним та неефективним. І навіть якщо ви почнете без нього, все одно настане момент, коли вам доведеться це зробити. Чому? 👇

Оцінка відправної точки в знаннях дає можливість:

Оптимально використовувати ресурси.

Навчальні матеріали створюються під певні рівні знання англійської мови. Отже, визначення рівня дає можливість обирати ресурси, які відповідають саме вашим потребам і допомагають подолати конкретні труднощі. Все, від граматики до лексики, у підручниках з'являється згідно з рівнем володіння мовою, під який створюють програму.

Фокусуватись.

Акумулювати та концентрувати зусилля легше та дієвіше, коли знаєш куди їх направити. Мовна навичка сама себе не покращить, а от ви можете, якщо визначите, яких саме знань вам не вистачає для її покращення.

Ефективно планувати навчання та ставити цілі.

Знання того, де ви зараз, дасть зрозуміти, куди ви хочете дійти. Наприклад, ви дізналися, що ваш розмовний рівень - середній, а вам край як хочеться говорити як Адель. Шанси нерівні, і розуміння цього дає напрямок руху в навчанні - вперед до наступного рівня! До речі, в LSE незалежними користувачами англійської стають, опанувавши саме В2. Це ще не рівень Адель в площині сленгу, але ви зрозумієте усі англійські слова з її пісень та без вагань знайдете спільну мову.

Бачити мотивацію.

На жаль, всім, хто не має мети в навчанні, мотивація часто каже "па-па" - ніхто не хоче робити щось безцільно. Коли ми чітко бачимо мету, ми не бачимо перешкод (або принаймні менше загострюємо на них увагу).

Стежити за прогресом.

Для того, щоб підвищити рівень володіння англійською мовою, його потрібно регулярно оцінювати. Розвиток від нижчого до вищого відбувається навіть через найменші досягнення, які варто зафіксувати, щоб не губити напрямок.

Готуватися до іспитів.

Тим, хто готується складати мовні тести для навчання за кордоном або підвищення на роботі, знання рівня дозволяє визначити, наскільки вони вже готові до них. Сучасні діагностичні інструменти перевірки рівня забезпечують результат по кожній навичці. З ним стає зрозумілим, яку навичку потрібно підтягнути: письмо, говоріння, читання тощо.

Рівні знання англійської мови

Ми впевнені, ви вмієте гуглити "рівні володіння мовами" без нас, та все ж декілька слів про них. Рівні позначаються буквами А, В, С згідно із CEFR (Common European Framework of Reference) - загальноєвропейською системою оцінювання, яка була створена для опису досягнень в іноземній мові та оптимізації зв'язків між її викладачами.

Отже, якщо ваша бабуся скаже, що у вас гарна англійська мова, доведеться обгрунтувати її думку згідно CEFR, якщо ви на щось претендуєте в міжнародній англомовній спільноті. Порядок в рівнях логічний, як і в алфавіті - "А" відповідає початковому та базовому рівням, "В" - рівню незалежного користувача, "С" - рівню експертного користувача. Поряд з кожною літерою завжди стоять цифри - 1 або 2, де перша позначає нижчий рівень, а друга - вищий. Отже, маємо всього 6 рівнів CEFR 👇 

Навчальні рівні в нашій школі виглядають так

Початковий (Starter): студент володіє основами, базовим набором лексики, яка допомагає розповісти про себе та свою родину.

Елементарний (Elementary): здатність надавати детальну особисту інформацію, висловлювати прості ідеї в передбачуваних ситуаціях, розуміти короткий текст, писати лист.

Нижче середнього (Pre-Intermediate): здатність вільно висловлюватись, зокрема письмово, на різні нескладні теми. Тут вже студент знає про існування irregular verbs та починає активну участь в розмові.

Середній (Intermediate): здатність вільно висловлюватися усно та письмово, вміння невимушено спілкуватися англійською з носіями на різні теми та дивитися Netflix з субтитрами.

Вище середнього (Upper-Intermediate): незалежний користувач мови, здатність впевнено висловлювати глибокі думки, вести ділове листування та писати академічні тексти. Навіть за допомогою Perfect Continuous.

Експертний (Pre-Advanced/Advanced): висока майстерність мовлення, використання складних ідіом та сталих виразів, висока культура грамотного вживання мови.

Досконалий (Proficiency): рівень, на якому студент спілкується невимушено майже на рівні носія мови, відрізняючи тонкі відтінки значень, навіть у надскладних ситуаціях. 

Як можна визначити свій рівень англійської?

1. Пройти вступне тестування в мовній школі.

Перш ніж зарахувати вас на курс, будь-яка гідна школа буде дивитися, на що ви здатні. 😎 Спеціалізоване внутрішнє діагностичне оцінювання зазвичай складається з двох етапів - граматичного та усного тестів. На першому етапі визначається рівень знань граматики. Студент відповідає на запитання компʼютерного або письмового тесту, оперуючи певними граматичними та мовленнєвими конструкціями - заповнює гепи в реченнях або обирає правильний варіант. Саме тут розкриваються його відносини з різними аспектами tenses та modal verbs. 😈

Другий етап - інтервʼю студента з викладачем. Це зірковий час навичок говоріння. Їх оцінюють в реальному часі та в умовах живого спілкування. Важливо визначити, на які теми студент може давати компетентний лексичний фідбек. Наскільки широкий його словниковий запас, чи чує він змістові підтексти, як використовує сталі вирази та за допомогою яких слів обґрунтовує думки. Якщо ви претендент на B1+, співбесіду буде вести викладач-носій мови. Це щоб ви продемонстрували ще й рівень розуміння акценту.

Отже, мовний рівень визначається тільки в комбінації граматичний + усний тест. Чому? Нерідко буває так, що студент бездоганно знається на артиклях та правильно їх використовує в письмовому мовленні (це насправді складно!), проте до ситкому без субтитрів навряд чи готовий. А ще не може детально розповісти про свої кар'єрні досягнення чи соціальну позицію. Більш-менш впевнено спілкується лише на дуже знайомі теми, типу "куди я їздив під час минулої відпустки". Це може означати лише одне - граматика одного рівня, а говоріння - зовсім іншого.

2. Скласти компʼютерний діагностичний тест.

Оцінити свій мовний потенціал можна самостійно, за допомогою сучасних розробок на базі Штучного Інтелекту, а саме технологічних діагностичних тестів на визначення рівня. Ні, це не безкоштовний тест, який можна "завантажити з інтернету", адже він не забезпечить об'єктивну перевірку знань згідно зі всіма міжнародними нормами оцінювання.

Тести, яким можна довіряти, мають бути розроблені надійним провайдером міжнародних освітніх рішень у співпраці з авторитетними органами контролю якості в сфері оцінювання та сертифікації. У приклад можемо привести продукти компанії Pearson. Її фахівці розробляють компʼютерні тести у співпраці з Ofqual та CCEA Accreditation. Це органи акредитації та управління, які займаються регулюванням кваліфікацій та екзаменів, встановлюють правила та стандарти в сегменті. Діагностика знань з англійської за допомогою тестів таких компаній як Pearson, повністю відповідає стандартам CEFR. Отже, такі діагностичні тести не можуть бути безкоштовними. Але і не коштують багато, особливо для тих, хто дійсно зацікавлений у вивченні мови та подальшому її використанні у міжнародному середовищі.

Стосовно сторонніх тестів для перевірки рівня "з інтернету" - звісно, їх можна робити виключно для себе. Проте ставитися до їх результатів серйозно ми не радимо. В нас нерідко трапляються випадки, коли студент не може повірити в те, що в нього за заключенням викладача рівень A2, адже після проходження безкоштовного тесту результат показав B1.

Чи точні тести з англійської?

Дивлячись, які.

Особисто ми гарантуємо точність внутрішнього тесту в LSE. Сподіваємося, будь-яка інша мовна школа також ручається за свій метод оцінювання. Діагностичні тести від міжнародних авторитетних постачальників - максимально обʼєктивні та достовірні. Вони забезпечують автоматизований аналіз результатів згідно з міжнародними стандартами мовних компетенцій.

Неважливо, чи ви початківець, який тільки розпочинає свій шлях англійською, чи вже досвідчений незалежний користувач, кожен етап навчання принесе вам нові знання і навички. Розвивайте свою мову, використовуйте якомога більше різноманітних сучасних ресурсів, практикуйте знання за найменшої можливості. Нехай ваша англійська стане не просто мовою міжнародного спілкування, а й справжнім ключем до світу можливостей.

Recommended course on the topic

Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2280 hrn per 4 weeks

starts on

19.02.24

lasts

5 mths
Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

1950 hrn per 4 weeks

starts on

04.09.23

lasts

10 mths
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2220 hrn per 4 weeks

starts on

04.09.23

lasts

10 mths

Other news that may interest you

135

2

Як швидко заговорити англійською: практичні поради
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Як швидко заговорити англійською: практичні поради

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

08 April 2024

Register

187

7

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику
вчити англійську мову
англійська для дорослих
online English
розмовна англійська

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику

Дарина Коновалова

Контент-менеджер LSE

Дарина Коновалова

01 April 2024

Register

182

3

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

27 March 2024

Register

211

1

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
online English
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців
Preparation for IELTS

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?

Олена Ланова

Контент-менеджер LSE

Олена Ланова

12 March 2024

Register

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності