Ваша школа: LSE Online, Україна

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?

12 березня 2024

205

Олена Ланова

Контент-менеджер LSE

Олена Ланова

Заучування текстів напам’ять в процесі вивчення англійської мови - працююча методика чи застарілий метод? Чи потрібно вчити тексти напам'ять?

Всі, хто знайомий з комунікативним підходом у викладанні англійської мови, скажуть вам, що заучування - це неефективний спосіб опанування мови. Крім цього, заучувати тексти без аналізу та творчої складової - непрактичний та нецікавий процес. Але не забуваймо - в процесі вивчення мови важлива гнучкість! Отже, ми б не відхрещувалися від вивчення текстів напамʼять, натомість використовували б його в обмежених випадках. Розгляньмо, в яких?

5 очевидних приводів вивчити напам’ять англійський текст

Гарантуємо, що ви маєте щонайменше одну причину вивчити текст зараз або в майбутньому. Обирайте свою 😉👇

  1. Публічні виступи та презентації. Коли ви готуєтеся до виступу перед англомовною аудиторією, варто знати свій матеріал напамʼять. Це забезпечить логічний виклад думок, структурність та контроль над темпом презентації. Разом з тим можна ефективніше спілкуватися на тему - ви не шукатимете в пам'яті ключові слова.
  2. Job interview. Під час співбесіди з роботодавцем всі ми бажаємо відповідати на запитання переконливо та без зволікань. Знання ключових фраз або готових відповідей на деякі стандартні питання може допомогти вам бути більш впевненим у собі. Стрес має рушійну силу, тому "готові" відповіді можуть стати у пригоді.
  3. Роль у виставі. Якщо ви берете участь у театральному виступі, вам потрібно вивчити текст напам’ять, навіть якщо об’єм тексту достатньо великий. Доведеться це зробити, якщо бажаєте чути оплески, а не вигуки здивування на свою адресу.
  4. Підготовка до мовного іспиту. Для складання низки міжнародних мовних іспитів, як от TOEFL або IELTS, корисно вивчити напам’ять певні фрази або тексти, особливо для частин аудіювання чи говоріння. 
  5. Літературний вечір в школі. Чи освідчення в коханні! Ми про вірші - тексти, які створені для того, щоб їх заучували. Інколи вірші говорять краще за нас, тому ми їх так любимо.😉
     

💭 "Якщо в мене C1, мені не потрібно вчити текст презентації чи доповіді!"
 

Так, але ЛИШЕ за умови постійної активної практики спілкування в мовному середовищі. Іншими словами, якщо ви не живете в англомовній країні та говорите англійською лише на заняттях в мовній школі чи у розмовних клубах, у заучуванні є сенс. Лише вивчений напам’ять текст позбавить вас необхідності внутрішнього перекладу та підбору слів.

Відверто кажучи, навіть викладачі з рівнем C1 та C2 не спілкуються у повсякденному житті виключно словами цього рівня. Часто в таких словах немає потреби, рівно як і в специфічній лексиці, яка може бути у тексті докладу. Контекст, як завжди, головний.

Як працює процес запам’ятовування?

Коротко про здібності памʼяті👇

Процес запамʼятовування базується на утворенні та закріпленні тимчасових нервових звʼязків. Основні його етапи такі:

  1. Кодування. Це стимуляція нейронів зовнішнім подразником (нашим текстом 🙃) Слова, які ми чуємо, чи букви, які читаємо, мозок перетворює на нейронні сигнали.
  2. Тимчасове збереження. Інформація, що надійшла, затримується у короткочасній памʼяті усього на кілька секунд чи хвилин.
  3. Кодування в довгострокову пам'ять. Цей процес включає утворення зв'язків між нейронами у мозку, що зміцнюються під час повторного відтворення інформації. Тобто саме повторення дає мозку зрозуміти, що ця інформація важлива або цікава.
  4. Закріплення. Після того, як інформація закодована в довгострокову пам'ять, відбувається процес закріплення. Це означає, що нервові зв'язки, що підтримують цю інформацію, стають більш стійкими.

Як швидко вивчити текст з англійської

Швидкість запамʼятовування інформації - це відносний показник, який значно залежить від когнітивних здібностей людини. Проте важливою умовою швидкого запамʼятовування для всіх є мотив. Усвідомлення завдання та мети вивчення стає паливом для вольового зусилля, запускаючи процес запамʼятовування.

Памʼятаєте, вище ми писали про те, коли саме мозок наділяє важливістю інформацію, яка надходить? Тоді, коли ми багаторазово її повторюємо. Але тут є нюанс - важливо робити це не механічно, а свідомо, організовано залучати розумову діяльність. Важлива не бездумна кількість повторень, а якість! Чим більше часу та зусиль ви приділяєте вивченню та повторенню інформації, тим сильнішими стають нейронні зв'язки і тим краще ви зможете її запам'ятати.

Техніки запамʼятовування від викладачів LSE

Ми запитали у наших тічерів, як швидко вивчити англійський текст, і вони відповіли, що потрібні справжні трюки роботи з памʼяттю. Англійська, ти така... магічна! 😍

Найцікавіші трюки повʼязані з мнемотехніками👇

  1. Асоціація образів. Спробуйте створити асоціації між фрагментами тексту та знайомими вам речами або ситуаціями. Відтворюйте емоції та спогади, які викликає той чи інший фрагмент тексту.
  2. Організація схем. Надайте фрагменту тексту зображення та умовних знаків, закодуйте його для себе з їхньої допомогою. Кожний рядок віршованого твору можна перетворити на мікросхему.
  3. Створення рим або ритмів. Створіть рими або ритмічні фрази, щоб запам'ятати послідовність слів чи речень. Наприклад, якщо ви хочете запам'ятати список предметів, використовуйте рими: Brand, demand, expand - the keys to marketing land!
  4. Створення ланцюжків. Створюйте логічні послідовності асоціацій, що поєднують ключові елементи тексту. Це класний метод для списків речей/понять/предметів.
  5. Розкладання на складові. Розбийте текст на менші частини та намагайтеся запам'ятати їх окремо. Потім зберіть їх разом, використовуючи логічні ланцюжки.
  6. Кодування складного в просте. Кодувати можна за аналогією запамʼятовування кольорів веселки. Наприклад, щоб легко запам'ятати Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, Violet, можна скористатися фразою "Richard Of York Gave Battle In Vain."

Додаткові практичні поради для кращого запам’ятовування

  1. Розділіть текст на менші частини або речення, щоб краще зосередитися на кожній окремо.
  2. Читайте текст вголос, щоб краще засвоїти його звучання.
  3. Записуйте себе на відео або диктофон, а потім прослуховуйте запис.
  4. Перефразовуйте. Розкажіть текст своїми словами, зберігши зміст. Тут важливо розуміти останній, добре відчувати контекст. Якщо тема вам незнайома, доведеться розібратися в ній.
  5. Використовуйте метод флешкарток. Актуальний метод для коротких текстів. Запишіть кожне речення або фразу на одному боці картки, а переклад або відповідний фрагмент - на іншому. Потім переглядайте їх для повторення.

Найважливіше - знайти метод, який найкраще підходить саме вам, і практикувати його частіше. Якщо вам доведеться вчити текст напамʼять, концентруйтеся на користі цього заняття. Зрештою ви покращите мовну памʼять, засвоїте або прокачаєте вже забуту лексику, попрактикуєте зайвий раз говоріння та читання.

Discover the power of unlocking a world of knowledge through the art of memorizing texts in English 🤗

Рекомендований курс на тему

Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2280 грн за 4 тижні

початок

19.02.24

триває

5 міс.
Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

1950 грн за 4 тижні

початок

04.09.23

триває

10 міс.
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2220 грн за 4 тижні

початок

04.09.23

триває

10 міс.

Інші статті блогу

135

2

Як швидко заговорити англійською: практичні поради
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Як швидко заговорити англійською: практичні поради

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

08 квітня 2024

Докладніше

187

7

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику
вчити англійську мову
англійська для дорослих
онлайн англійська
розмовна англійська

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику

Дарина Коновалова

Контент-менеджер LSE

Дарина Коновалова

01 квітня 2024

Докладніше

179

3

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

27 березня 2024

Докладніше

317

1

Співайте та навчайте: найкращі дитячі пісні для опанування англійської
вчити англійську мову
англійська для дітей
онлайн англійська
англійська для школярів

Співайте та навчайте: найкращі дитячі пісні для опанування англійської

Валерія Глотова

Викладач LSE

Валерія Глотова

28 лютого 2024

Докладніше

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності