Ваша школа: LSE Online, Україна

Як скласти речення англійською мовою?

14 серпня 2024

234

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

Сьогодні володіння англійською — це скоріш не перевага людини як особистості й професіонала, а обов'язкова навичка, без якої важко реалізувати себе в тому чи іншому напрямку, де на перший план виходить саме якість знань мови.

Граматично коректна англійська мова — це те, чим не слід нехтувати. Не можна вивчити лише лексику й вважати, що ви знаєте мову. Вивчення англійської — це комплексний і послідовний процес як для дітей, так і для дорослих. У цій статті ми розглянемо основні типи речень в англійській та правила їх побудови.

Граматична основа і члени речення

Граматична основа речень в англійській мові подібна до української — це підмет (subject) та присудок (predicate). Підмет — це те, про що йдеться в реченні, тоді як присудок — це дія або стан, які вказуються у висловлюванні щодо підмета.

Наприклад, у реченні "The cat is sleeping", "the cat" — підмет, а "is sleeping" — присудок. Кіт що робить? Спить. Ці дві частини разом створюють граматичну основу. 

Серед другорядних членів речення в англійській мові — означення (Attribute), додаток (Object), обставина (Adverbial Modifier).

  1. Підмет — та частина речення, що вказує на те, про що йдеться у висловлюванні.
  2. Присудок — дія або стан, які вказуються у реченні щодо підмета.
  3. Додаток — частина речення, що стосується дії, вказаної у присудку.
  4. Обставина — інформація про час, місце, спосіб або причину дії, вказаної в реченні.

Наприклад, у реченні "Mary is reading a book in the park", "Mary" — підмет, "is reading" — присудок, "a book" — додаток, "in the park" — обставина.

Важливо зазначити, що і підмет, і присудок повинні бути включені в кожне речення. Хоча речення з неповною або зміненою граматичною основою можуть використовуватися у спеціальних випадках, таких як імперативні конструкції, вживання "there is / there are", речення з інверсією або стилістичні акценти в публіцистиці.

Проте важливо розрізняти правила підмета в українській та суб'єкта в англійській мові. В англійській підмет може бути одним словом або групою слів і не обов'язково це буде іменник. Наприклад:

"Reading books at bus stops was one of Mary's strange habits" — "Читати книги на зупинках було однією з дивних звичок Мері".

Тут "Reading books at bus stops" є складеним підметом, що починається з герундія.


Суб'єкт речення може бути досить довгим, як, наприклад:

"The percentage of students who called in sick and the number of students who left their study within this year reflect the level of schooling satisfaction" — "Відсоток студентів, які захворіли, та кількість студентів, які залишили освіту протягом цього року, відображає рівень задоволеності навчанням".

В цьому прикладі виділена написана частина є складеним підметом, що не розбивається на додатки, означення та інші члени речення, але граматично розглядається як цілісний. Використання таких конструкцій збагачує мову та дає змогу створювати цікаві та інформативні вирази.

Як скласти речення англійською мовою: 4 основних конструкції

Зі структурою зрозуміло. Тепер слід поговорити безпосередньо про те, як будувати англійські речення. Усього в граматиці виділяють чотири основні конструкції.

  1. Прості (Simple sentences) 

Прості речення в англійській мові складаються з однієї граматичної основи: одного суб'єкта та принаймні одного дієслова. Давайте розглянемо, як вони утворюються.

I like ice-cream. — Я люблю морозиво.

He and his brother will come in an hour. — Він та його брат прийдуть за годину.

Слід зазначити, що "прості" не означає "примітивні". Цими реченнями можна легко висловлювати складні думки: “A bicycle is a mode of transportation that is commonly used by commuters and provides an environmentally friendly alternative to driving a car”. — “Велосипед — це вид транспорту, яким зазвичай користуються пасажири та є екологічно чистою альтернативою водінню автомобіля”.

 

  1. Сурядні (Compound sentences)

Складні речення мають кілька незалежних граматичних основ. Українською мовою їх називають сурядними. Зазвичай граматичні основи розділяються комами, крапками з комами або сполучниками and (та), or (чи), but (але), for (бо, тому що), yet (все ж, але), so (так що, тому), nor (не, ні, також не).

I was at school, but my brother went to a gym. — Я був у школі, а мій брат пішов у спортивний зал.

Mike loves cats, but Mary loves hamsters. — Майк любить котів, а Мері — хом’яків.

Live your life; everything else is already taken. — Живи своїм життям; всі інші вже зайняті.

 

Усі частини з окремими граматичними основами можна розділити на прості речення без втрати сенсу.

I was at school. My brother went to a gym. 

Mike loves cats. Mary loves hamsters.

Live your life. Everything else is already taken.

Сурядні речення, як і в українській мові, допомагають урізноманітнювати мовлення та формувати комплексні закінчені думки.

 

  1. Підрядні (Complex sentences)

Підрядні речення будуються з кількох граматичних основ, які мають нерівнозначний зв'язок. Одна частина є головною, а інша — підрядною. При цьому головна частина може існувати самостійно, тоді як підрядна — ні.

Найпоширеніші прийменники, які з'єднують головну та підрядну частину речення, включають такі: because (тому що), even though (навіть попри), although (попри те), before (перед тим), since (оскільки), if (якщо),  when (коли), until (поки не).

After she finished her work, she went for a walk in the park. Після того, як вона закінчила свою роботу, вона пішла в парк.

Because it was raining heavily, they decided to stay indoors. Через те, що на вулиці йшов сильний дощ, вони вирішили лишитись всередині.

Якщо підрядна частина передує основній, перед основною при написанні ставиться кома. Якщо ж головна частина стоїть в порядку після підрядної, коми не потрібно.

They became fellows after they settled the argument.  

Підрядні речення також можуть бути ускладнені додатками та обставинами.

After they settled the argument, they became fellows: great news for all our company.

 

  1. Сурядно-підрядні (Compound-complex sentences)

Сурядно-підрядні або змішані речення складаються з двох або більше сурядних незалежних граматичних основ і щонайменше однієї підрядної.

She went to the store and bought groceries, but she forgot her wallet, so she had to borrow money from her friend who happened to be passing by. — Вона пішла в магазин і купила продукти, але забула гаманець, тому їй довелося позичити гроші у подруги, яка випадково проходила повз.

При цьому правила граматики та пунктуації для кожної сурядної та підрядної частини залишаються незмінними.

 

Найскладніше полягає в тому, як правильно побудувати модель речення — визначити граматичні основи та їх сурядність чи підрядність. У довгих прикладах це може бути досить складно.

Побудова питальних речень в англійській мові

Побудова та постановка питальних речень в англійській мові вимагає використання специфічної структури, залежно від типу питання та контексту. Основні їх типи:

  • Загальні. Загальні запитання вимагають відповіді на описаний факт або ситуацію. Зазвичай вони починаються з допоміжного дієслова, за яким слідує основне дієслово. Приклад: “Did you go to the party last night?”
  • Альтернативні. Альтернативні запитання ставляться для вибору між двома або більше альтернативами. Приклад: “Do you want tea or coffee?”
  • Запитання "yes/no". Ці запитання вимагають відповіді "так" або "ні". Зазвичай вони починаються з допоміжного дієслова. Приклад: “Is she coming to the party?”
  • Запитання "wh-". Ці запитання ставляться для отримання конкретної інформації про різні аспекти ситуації. Вони можуть починатися зі слова-питання "who", "what", "where", "when", "why", "which", "how". Приклад: “What time does the train leave?”

При побудові питальних речень важливо враховувати правильний порядок розташування допоміжних та основних дієслів, а також використовувати відповідні слова-питання для отримання необхідної інформації.

 

Хочете поліпшити своє володіння англійською включно з граматикою? В школі LSE на вас чекають безліч різноманітних освітніх програм для дітей та дорослих. Будемо раді проконсультувати вас та запропонувати курс саме для ваших потреб!

Рекомендований курс на тему

Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

2375 грн за 4 тижні

початок

02.09.24

триває

10 міс.
Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2500 грн за 4 тижні

початок

02.09.24

триває

6 міс.
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2640 грн за 4 тижні

початок

02.09.24

триває

10 міс.

Інші статті блогу

72

0

Прийменники в англійській мові: правила використання
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Прийменники в англійській мові: правила використання

Валерія Глотова

Викладач LSE

Валерія Глотова

10 вересня 2024

Докладніше

79

1

Як вчити англійську за фільмами та серіалами
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів

Як вчити англійську за фільмами та серіалами

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

05 вересня 2024

Докладніше

179

0

Question words: питальні слова, без яких не обійтися
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Question words: питальні слова, без яких не обійтися

Наталя Савченко

Викладач LSE

Наталя Савченко

05 серпня 2024

Докладніше

319

1

Вітаємося англійською: фрази для привітання та Small Talk
вчити англійську мову
англійська для дорослих
онлайн англійська
розмовна англійська

Вітаємося англійською: фрази для привітання та Small Talk

Ірина Возна

Викладач LSE

Ірина Возна

04 липня 2024

Докладніше

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності