Ваша школа: LSE Online, Україна

Як швидко заговорити англійською: практичні поради

08 квітня 2024

163

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

"Я все розумію, але сказати нічого не можу".

Скільки нас таких, хто хоча б один раз чув або казав подібне? 

Це класична історія для всіх, хто вчить англійську поза мовним середовищем. І називається ця історія "мовний барʼєр". До болю банально, але це він, і він може бути присутнім навіть у того, хто давно досконало вивчив граматику. Чому так?

Тому що говоріння іноземною мовою - це вміння, яке потрібно розвивати. Це як гра в баскетбол - можна круто орієнтуватися в правилах, переглянути сотні матчів, та не грати, тому що немає навичок та досвіду гри. Але ж спробувати себе в ролі гравця ніхто не забороняє 😉 Один раз, другий, а далі хоч щодня!

Про те, як долати барʼєр, а також про ефективні практичні стратегії розвитку говоріння в цій статті.

Але спочатку, давайте розберемось, чому буває важко заговорити англійською 👇

5 простих причин невміння спілкуватись англійською

  1. страх помилок та поганої вимови (це приятель мовного барʼєра, а подекуди його сутність). Сотні людей утримуються від спілкування через страх зробити помилку або звучати некомпетентно. Цей страх може бути особливо сильним, коли людина спілкується з носіями мови або говорить публічно.
  2. мізерний словниковий запас. Коли просто нІяк не висловити свої думки, бо людина не знає слів. Фраза "so, tell me about yourself" може неабияк її налякати. 
  3. відсутність практики. Люди, які не мають з ким регулярно спілкуватися англійською, не можуть отримати досвід у практичному її використанні.
  4. низька швидкість реакцій. Для декого потрібен час, щоб віднайти потрібну картку у своїй "картотеці". Довгі старання згадати вивчені слова, на жаль, унеможливлюють звʼязне мовлення.
  5. відсутність контексту. Або його сильна привʼязка до вивченого матеріалу. Наприклад, людина вивчила і тримає в голові правило використання Present Perfect і приклад "I have just finished my homework", і вона вже навряд чи зможе запитати співбесідника "Have you ever tried Japanese rice cake mochi?" у повсякденній ситуації.

Як швидко заговорити англійською через повсякденні активності

Отже, найшвидший метод - опинитися у середовищі, де всі говорять англійською. Де потрібно замовляти каву, купувати квіти, орендовувати житло, замовляти клінінг і навіть сперечатися англійською. Це найшвидший і найдієвіший спосіб розговоритися, але найскладніший для багатьох.

Більш доступними є:

  • навчання у мовній школі з комунікативною методикою. Чи потрібно уточнювати, що заняття мають бути повністю англомовними? 🙃 Починати говорити та сприймати мову на слух краще одразу з перших хвилин заняття.
  • speaking clubs. Приєднуйтесь до розмовних клубів та груп обміну мовою з носіями, де ви зможете регулярно тренувати мовний мʼяз та прокачувати лексику.
  • подорожі. Можливо, не для всіх доступний варіант, проте дієвий, тому що англійська мова під час подорожей набуває спільних рис з реальним життям. Знайти прокат авто чи зупинку автотранспорту, кавʼярню у закутку або попросити викликати таксі - подібні задачі роблять мовну памʼять гнучкою, удосконалюють живу розмовну англійську.
  • мультимедійне оточення. Будь-який сучасний аудіо- та відеоконтент стане у пригоді: пісні, тв-шоу, подкасти, YouTube і навіть англомовні прямі ефіри в Instagram. Робіть нотатки висловів, повторюйте за спікерами, відтворюючи інтонаційний наголос.

Як заговорити англійською: практичні методи

Стікери для нагадування. Розмістіть наліпки зі словами на предметах або в місцях, які ви часто бачите у вашому повсякденному житті - холодильник, шафка, дзеркало. Такі постійні візуальні нагадування тренують зорову памʼять та слугують ще однією можливістю інтегрувати іноземні слова у повсякденне життя.

Мовні картки. Вивчення лексики через картки призводить не тільки до розширення словникового резерву, а й до розвитку швидкості реакцій, яку ми згадували серед причин невміння говорити. Картки вчать мозок швидко перемикатися з однієї мови на іншу. Формулюйте цілі речення з поданих слів спочатку однією мовою, потім іншою.

>>>Підбірки мовних карток в інтернет-магазині англомовної літератури Dinternal

Скоромовки. Старі добрі "she sells seashells by the seashore" добряче тренують артикуляцію, вимову та мовну й слухову памʼять. Введіть у своє навчання повторення скоромовок і розвивайте швидкість, відчуття ритму мови та впевненість у собі. Це вірний і надійний шлях до подолання мовного барʼєра.

ШІ. Використовуйте нейромережі для практики говоріння. Попросіть ChatGPT підготувати для вас список запитань для уявного job interview на посаду проджект-менеджера або smm. Give me a list of questions interviewers will ask me during the job interview for ___. Відповідайте на запропоновані запитання, ніби ви на реальній співбесіді. Чат можна також попросити створити короткий quiz: make a short quiz that helps me to learn new words on the topic "my hobby". Складайте із запропонованими словами речення та записуйте себе на відео, щоб потім відстежити помилки.

Мовні додатки. А саме ті, в які інтегровані технології розпізнавання мови - такі надають автоматичний відгук про розмовну англійську студента.  Наприклад, Mondly (в преміальній підписці є симулятор бесід з віртуальними мовцями), Busuu (флеш картки та записи діалогів), Hello English (є опція оплати відеоуроку із репетитором), Tandem (опція спілкування з носіями), Babbel (має функцію розпізнавання мови, яка визначає голос і допомагає поліпшити вимову), Rocket Languages (є опція перевірки вимови за допомогою аудіозаписів тисяч корисних слів і фраз для носія мови) та інші. Приділяйте щодня принаймні від 10 хвилин роботі з мовними додатками.

Корисні прикладні техніки для початківців

Якщо ви тільки розпочинаєте свій шлях в англійській, ці "стартові" техніки стануть у пригоді:

1. Спілкуйтеся короткими фразами із 4-6 слів. Вони допоможуть вашому співрозмовнику зрозуміти вас, а вам - звучати впевненішим. 

I love the English language.

I enjoy studying English. 

2. Вчіть готові вирази. Типові розмовні "заготовки" фрази для відповідей та запитань, висловлення або обґрунтування думки, ініціювання розмови та інші.

Thank you for … (doing something)

From my point of view…

What about you?

Don’t you think… ? … , don’t you agree?

I firmly believe that...

3. Варіюйте типові вирази. Поступово додавайте до фраз, які використовуєте, нові слова. Наприклад:

I drink coffee. I drink coffee every day. I drink coffee with my husband every day. I drink coffee with my boyfriend/girlfriend on the balcony every day.  

4. Говоріть у комфортному темпі. Не намагайтеся говорити швидко, на початковому мовному рівні це майже неможливо, тому не зважайте на темп.
   

У бажанні швидко заговорити англійською варто мати реалістичні очікування і розуміти, що навчання мови - це процес, який потребує часу. Скоротити його можна через способи, які ми подали в цій статті. Частота їх використання повністю залежить від мотивації. А ще вона (мотивація) дозволяє продовжувати говорити, навіть коли ми стикаємося з труднощами.

Рекомендований курс на тему

21st Century Speaking A2+
online
залишилося  7 
Ср 19:20-20:50

Великобританія

Джилл Тісдейл

2400 грн за курс

початок

06.05.24

триває

2 міс.
Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2280 грн за 4 тижні

початок

19.02.24

триває

5 міс.
Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

1950 грн за 4 тижні

початок

04.09.23

триває

10 міс.
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2220 грн за 4 тижні

початок

04.09.23

триває

10 міс.

Інші статті блогу

213

7

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику
вчити англійську мову
англійська для дорослих
онлайн англійська
розмовна англійська

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику

Дарина Коновалова

Контент-менеджер LSE

Дарина Коновалова

01 квітня 2024

Докладніше

205

3

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська

Аудіокниги як інструмент вдосконалення англійської

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

27 березня 2024

Докладніше

230

1

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців
Підготовка до IELTS

Вчити тексти напам’ять: чи ефективно для вивчення англійської?

Олена Ланова

Контент-менеджер LSE

Олена Ланова

12 березня 2024

Докладніше

336

1

Співайте та навчайте: найкращі дитячі пісні для опанування англійської
вчити англійську мову
англійська для дітей
онлайн англійська
англійська для школярів

Співайте та навчайте: найкращі дитячі пісні для опанування англійської

Валерія Глотова

Викладач LSE

Валерія Глотова

28 лютого 2024

Докладніше

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності